servere dedicate cpanel

Cum funcționează panoul cPanel și de ce este esențial să-l ai într-un pachet de găzduire web?

La momentul actual, cPanel este cu siguranță cel mai utilizat panou de control folosit în pachetele de găzduire web. Acesta a apărut pentru prima dată în anul 1997 și s-a bucurat la scurt timp de un succes enorm, datorită interfeței sale simple. Încă din aceeași perioadă, au existat îmbunătățiri constante și popularitatea software-ului a crescut în același ritm cu cel de apariție al site-urilor web. Dacă și tu urmează să-ți lansezi o afacere online, utilizarea acestuia în mod categoric îți va face munca mai simplă!

Administrarea generală

Acest panou a fost conceput având persoanele obișnuite în minte, fiind structurat în așa fel încât oricine să poată efectua configurațiile dorite. Cu alte cuvinte, nu ai nevoie de cunoștințe de programare pentru a accesa zonele și nici de alte noțiuni tehnice. Imediat ce cumperi un pachet de găzduire web, primești acces instant în acest mediu și posibilitatea de a face orice vrei. De exemplu, poți umbla direct în managerul de fișiere pentru a le șterge sau pentru a adăuga conținut suplimentar. De asemenea, ai posibilitatea de a schimba versiunea PHP utilizată și de a te bucura de instalatorul de aplicații Softaculous. Acesta include peste 300 de scripturi, pe care le vei atașa la website cu un singur click. Aici poți încărca un CMS precum WordPress, precum și procesoare de plăți sau alte instrumente. Această zonă mai este benefică pentru cei care vor să creeze un magazin online, deoarece există Prestashop, OpenCart și alte platforme asemănătoare.

Zona de emailuri

După cum știi deja, încrederea reprezintă un aspect esențial pentru cei care vor să vândă produse și servicii online. De aceea, este recomandat să nu lucrezi cu emailuri de tipul yahoo sau cu alte extensii asemănătoare. Acestea nu prezintă autoritate și nu sunt concepute în scopuri comerciale. O altă problemă este faptul că ai șansa ca mesajul tău să ajungă în spam, mai ales dacă încerci să-l trimiți la persoane multiple simultan. Pe de altă parte, cu un email de tipul office@siteulmeu.ro nu vei întâmpina aceste inconveniente. În cPanel există o secțiune unde poți crea adrese multiple, numărul acestora fiind variate în baza fiecărui pachet de găzduire web. Totuși, faptul că ai această posibilitate te ajută să faci economii. Emailul tău nu mai trebuie să fie găzduit pe un server separat și o să-l poți deschide prin clienți precum RoundCube. Crearea și ștergerea adreselor se va realiza cu o simplă atingere de buton, fiind posibil să elimini inboxul în orice moment.

Zonele de securitate

Securitatea este un aspect esențial pentru cei de la cPanel, astfel încât au pus la dispoziție mai multe opțiuni de administrare pentru sistemele de protecție. Spre exemplu, vei avea o zonă în care poți instala un certificat SSL pe website, precum și să-l înlocuiești pe cel existent de îndată ce expiră. Acesta va permite criptarea datelor între vizitatori și server, asigurându-se confidențialitatea informațiilor atunci când au loc plăți cu cardul. În cPanel se poate administra atât o bază de date MySQL, cât și una PostgreSQL.

O altă opțiune prezentă aici este cea dea crea un back-up sau de a restaura unul existent. Amenințările cibernetice reprezintă o amenințare serioasă pentru toate afacerile online, iar copiile de rezervă automate au devenit esențiale pentru o bună funcționare. Datorită faptului că panoul tău de control este separat, vei putea să-l accesezi și să efectuezi un back-up chiar și cu accesul blocat la website. Această acțiune este recomandată și pentru cei care lucrează în teme sau fac schimbări de natură tehnică, care pot afecta întregul cod.

Cât costă cPanel?

În mod normal, cPanel necesită o licență pentru funcționare și nu este disponibil gratuit. Un pachet de găzduire web partajat îți poate aduce însă aceeași funcție, fără să existe alte costuri suplimentare. Utilizarea acestui serviciu îți va permite administrarea domeniului într-un mod mai simplu, fiind astfel posibil să te concentrezi mai mult pe creșterea business-ului.

Pe cPanel de care beneficiezi la orice serviciu de găzduire web, panoul poate fi utilizat și pentru servere dedicate în cazul în care ai un singur website, cu foarte mulți utilizatori concomitenți, dar la un cost mai mic, de aproximativ 15 Euro.